廚師移民荷蘭的機會

廚師移民荷蘭

其實20-30年前99%移民歐洲的華人都係做廚師,今時今日其實仲有機會,可能係唯一的機會。

今次講移民荷蘭,荷蘭英語程度好高,近英國,family friendly,福利好,甚麼都好。

移民荷蘭最容易係廚師(Employee in the Asian catering industry),類似 skilled worker,尤其缺乏壽司師傅和炒菜的廚師,荷蘭政府曾同意將亞洲餐廚師的配額從1500名增加至2300名。

只要有荷蘭的餐廳或酒店請你,而你負責煮以下亞洲菜式: 中國、印度、印尼、日本、韓國、馬拉、泰國、西藏、越南,符合其他要求就可以申請1-2年簽証,之後再renew。有人話需3年或以上廚師工作經驗,文件如下:護照(所有頁掃描)、中級或以上廚師證書、Resume、炒菜video、證件照片,穿廚師工作服的工作照數張、身份證正反面掃描件。

你可能問冇港式台式嘅? 我覺得算係中式,可以試下apply,甚至同荷蘭當局討論下開港式茶記有冇機會。

移民就是這樣,不一定白紙黑字才可以,冇寫明就代表唔可以。Be creative,我見過有人用個creative approach pitch到去瑞士,而佢的工作完全唔係on shortage job list。重點係說服到當局你有其麼contribution。永遠都係試下冇壞。

既然以前好多移民歐洲的華人都係做廚,可能比想像中容易揾到僱主。

講番要求:

  • 需要 job level 4 to 6 (specialised cook, sous chef / allround cook or chef)
  • 要 diploma or certificate (冇就試其他証明)
  • 期間要教其他荷蘭或歐洲廚師做亞洲菜

https://ind.nl/en/work/Asian-catering-industry

https://www.werk.nl/werkgevers

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s