移民直布羅陀跳板英國

上回提到直布羅陀跳板英國,之後竟然有直布陀螺人PM我。她是一位勇敢、樂觀的女子,有機會想去探下佢。佢網上揾到份工就隻身飛過去,本座非常佩服及欣賞。

本來佢想揾西班牙工,但西國失業率高難揾工,於是見直布有opening就試下。Skype interview完,請左,公司幫手搞完簽証就飛過去。佢果行好多時請香港人,因為中、英文都唔錯,當然台灣、內地人都有。人工稅後連房屋津貼2300磅,仲可以過西班牙洗,西班牙物價平到喊你知道嗎? 有睇我之前個物價post就知歐洲平過香港好多。

至於工作條件其實冇乜,你send過email都算係經驗,乜人都請,好多同事連大學都冇讀,主要睇interview。當然請得你難免要同華人溝通。咁洗唔洗講國語? 要,但係佢都係去到先學,蒙混過左面試,記得上個post提過你去少華人的地區就係人材嗎?工作量方面我聽完好嬲,一日接2,3個phone call,加一堆email要覆喎。

仲要每年有2張機票比你番香港。點番香港? BA,倫敦轉機。另外,因為脫歐關係,公司7成人搬左去歐洲。嘩,過到去住5年就有歐盟永居了。住滿5年可以申請入藉,成功就有直布passport,人地passport有居英權的,好過BNO。而申請過程約需時1-2年,聽講有買樓會快少少。

她形容Gibraltar是治安良好,但租樓貴,studio 盛惠900英磅,香港價,交埋租都有HK$12000洗,零成本移民兼有錢賺仲想點?而直布同香港一樣都(曾經)係英國殖民地,講英文,有紅色電話亭,youtube 睇過片就知有分親切感。

當地有幾個家庭都係香港人,廿年前移民去的。住就好似養老院咁,直布面績細,冇乜娛樂。最好學下西班牙文,因為一過去西國玩就要識講西話。

想知咩行業職位的話PM我Facebook,有緣人先睇到: bit.ly/2Dwccmt

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s