移民Keep香港電話號碼在外國收SMS短訊方法 – 移民歐洲資訊站
移民歐洲資訊站

移民Keep香港電話號碼在外國收SMS短訊方法

廣告
Photo by Silvie Lindemann on Pexels.com

移民或工作假期其中一大煩惱是找最平的方法keep香港號碼, 同時在外國收到SMS,因為好多銀行、網站都會用sms verify。

在外地收SMS短訊要張卡自動轉去漫遊,以下是幾個攜號轉台(MNP)去不同儲值卡的方案。但要問清楚,好可能張咭唔可以唔見,因為轉左儲值就只會認咭唔認人。各營運商可能會更改政策

CSL Hello 卡 ($40/年)

Hello 卡和其他 CSL儲值卡一樣,可以在網上開戶口,查詢用量、到期日、增值及買plan,詳情請到官網查看。只需$38開卡,不過攜號轉台去 Hello 卡並不容易,最好盡快準備。 用sunmobile有機會可直接轉hello,要問下店員。問題係hello可遇不可求!
在外地增值 Hello, 可以經 Facebook shop, 用銀行過數給對方買增值 code, 只要有那12位數字增值號碼, 就可以在網上輸入code增值 (最少$20 / 180 日) 。用Hello, 就不用買漫遊 plan, 去到外國,自動變 roaming, 只要唔打出及接電話, 就不用畀漫遊費 ,又可以收SMS。

通話計費:
– 每 30日扣$2 行政費,包免費 Wi-Fi
– 手提:$0.03/Min
– 固網:$0.06/Min

Club Sim ($15-28)

clubsim 最抵,攜號轉台免費,每年買佢最平服務一次,又可以續一年,最好嘢係當所有服務完,但張卡由開卡起一年內,隨時購買服務,而且期內收短訊係免費。

用app問客服,佢表示收短訊係基本服務,只要卡有效就收到,只要接收到當地網絡供應商,就算沒有數據都可以接收。

另外Club sim係歡迎CSL月費計劃客戶轉入,爭在每年用邊項服務組合去續期,之前多人提用一個月通話組合續,但有提出買一日漫遊數據最平。 但有網友話雖然 club sim 28元 plan可keep 一年, 但過期(冇 join plan )情況下電訊公司可隨時 cut 訊號, 博唔過。

網站: www.clubsim.com.hk

CLS Hemat

Hemat本身並沒有包任何漫遊數據(雖然可以買),仍可以進入漫遊形式,就可以收到香港發出的sms。

3萬能卡

逢星期五才有MNP轉號服務,費用$100,有$90儲值額。
$160 Plan: 50GB橙卡(30+20GB社交數據)開卡後365日有效期。

如需同一張卡再開年plan,需取消原有計劃,不可疊加數據,取消原有計劃後可選紅卡或黃卡plan

之後增值$50就已經有得延 360日,要去手提電話直銷中心搞。而黃卡冇漫游的,紅卡才有。

地址:新界 荃灣 路德圍 登發街4-6號地下 H1號舖
地址:香港島 銅鑼灣 怡和街9-15號 (sogo附近)
地址:香港島 中環德輔道中21-23號
地址:新界 元朗擊壤路十四至十八號祟德大廈地下A號舖

中移動 ($9/月)

在外地沒有漫游,收唔到SMS的。要用中國移動客cut 台plan(你原本係中移客,約滿打上去cut 台帶走號碼) $9/月。如要收SMS 的話,要落門市開通國際漫遊 ValueGB, 深水埗鴨寮街好多檔都有。

中國聯通 ($11/月)

月費包飛線,可開漫遊,用先收錢,500分鐘通話,可免費 收SMS(如信用咭OTP) ,簽2年最平$11/月 養電話號碼。

要上聯通網站搞: www.cuniq.com

IMC

IMC係隱世南亞雜貨小店的模樣,百幾蚊一年,包分鐘加data。

Smartone

要support 國際漫遊的prepaid sim 卡才可以。

Helloway

helloway用app唔使插咭, 申請黎係比老人家打比我, 其實你香港有number直接飛線去helloway都得, helloway會比一個新number你。

網站: hgcbroadband.com

關於電話卡、MNP問題建議自己再研究一下,或查詢超譯電話卡 FB page: facebook.com/hksimanalyze

香港飛線去外國漫遊

信京

可選擇以上儲值卡再加配國際飛線漫遊服務,例如信京,$3/分鐘。

網站: shinetown.com.hk

傾King

以 Wi-Fi 連接的網絡電話服務供您於香港及海外使用, 讓您可免費致電香港之電話號碼及接聽任何地方的來電。用同屬CSL 的Hello Card就可以享用埋此服務

網站: hkcsl.com

由外國打返比香港銀行/固網電話

最平應該係Skype,超市亦可能有international Tel Card

廣告

廣告