香港人移民 最平的幾種選擇

葡萄牙買樓260萬

葡萄牙投資移民(Golden Visa)有幾種:50萬歐35萬歐(rehabilitations projects) 舊樓, 要你裝修翻新(唔知幾錢)28萬歐(rehabilitations projects in special zone ) 舊樓,人口密度低,偏遠地區而其實葡萄牙平價舊樓其實只需幾十萬就有交易。好處是幾乎沒有移民監。

希臘210萬

25萬歐買樓,5年不能工作,真正移民監,唔係喎,坐監其實都要做下手作仔,社會保障費用聽講超貴,學識希臘話本身已經好希臘神話。聽講未有港人成功學識希臘話並入藉。

台灣160萬

不過已經唔可以買樓當做生意,唔可以facebook ig shop當網店,要setup 網站、要請人、要投資3年。

英國47萬

所謂5萬startup / innovator visa, Agent fee 我估廿幾30萬? 申請到的話一定係人才,應該去任何國家都難你唔到。

日本36萬

日本就真係算幾平,36萬港元開間公司就OK,永居難度就唔知了,淨係知有個FB group叫日本移民騙局分享,原來某好成功開分店的粥店都係呃人,新加坡被人拉的華X正能樣都好出名。

葡萄牙7萬

這個移民葡萄牙的方法,total 費用(其實只得當地agent fee費用)只需約7萬港紙。波圖租金加日常消費比台北低,其他小鎮物價只會更低。100萬應該夠買樓生活5年拎埋永居。

https://www.facebook.com/EscapetoEU/posts/159125338795054

北歐$0

這是最平的方法,但天氣跟加拿大差不多寒冷,而且有其他門檻。
詳情: https://www.facebook.com/EscapetoEU/posts/149227029784885

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s