英國買樓如何借按揭?

匯豐銀行

英國mortgage好多時都係用借到幾多倍,唔係%,最多只係借到年收入4.5-5倍。例如你年薪60k,咁層樓幾多錢你都係只係借到300k最盡。咁當然如果層樓只係300K,佢唔會借晒俾你啦。要睇LTV loan to value,一般大概係80%,間間唔同

滙豐有好多渠道,英國滙豐對海外買家BTL的收入底線係£75000/年,如果要做interest only係100k/年。但有滙豐其他渠道對入息要求低一點,只要50k/年。

如果買樓投資收租,最高一般係75%,貸款金額由物業的租金來定,一般在125%-145%不等。如果自住才會以個人收入倍數來借。滙豐係以5.5%的stress test來計算,物業租金金額會根據他們的valuation決定。我在去年年中為止都系滙豐英國的貸款經理,對滙豐的要求比較瞭解

125% rental coverage 指在銀行的Stress test上租金收入要cover 的金额。舉例說,如果stress test是5.5%,貸款150k,150, 0005.5%=8250/12months=£687.5, 如果銀行要求125%coverage,每月的cost就變成687.5125%=£859.38。即係話銀行要求租金要達到呢個數才能覆蓋貸款。

中國銀行 (英國)

可以聯絡Bank of China (UK) ,我做緊,大約做到70%

我係直接Send email去UK BOC的,係用HK Income 都唔係uk住,利息2.99% + 0.10%, total: 3.09% per annum (for your reference)

It takes 5 to 6 months to get mortgage loan from UK bank today. The loan interest is also much higher than Hong Kong.. So, it is better to take out money i.e. 加按 from your property in HK to do a cash buy in UK which give you strong bargaining power for the property you like to buy.

東亞銀行

上海商業銀行

英國brokers

唔一定搵香港嘅銀行,直接喺英國搵中介,佢哋可以幫你搵晒全英國所有嘅銀行做按揭,只要在香港每年有相等於25仟英鎊收入證明,應該就可以了。英國做按揭重點在於間屋嘅價值,不着重於個人收入,當然你嘅收入要供得起先得啦。中介會幫你screen 100幾十間銀行,只有每月穩定收入基本上唔太困難。

唔洗過壓測,因為主要睇間屋價值唔係對人

英國買樓如何借按揭? 有 “ 1 則迴響 ”

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s